Egy kis türelmét kérjük, keressük az Ön számára legjobb ajánlatot.

Ezerarcú semlyék

Fedezze fel az Ezerarcú semlyéket a MÓRA-TÚRA keretében (2.túra: "Zákányszéki túra"), a Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola szervezésében.

A semlyék – népies nevén sömlyék – kifejezés vizenyős, időszakosan víz borította mélyedést jelent, melyet leginkább tavasszal borít víz, majd nyárra fokozatosan kiszárad. A víz borította részek korábban összefüggő hálózatot alkottak, mára azonban a köztük kialakított kultúrterületek szétszabdalták azokat. Természetes, rendkívül sokszínű növényzetük fennmaradása annak köszönhető, hogy a hosszan tartó vízborítás miatt szántóföldi művelésre alkalmatlanok. A mezők művelését az állattenyésztéssel biztosították.

Májusban a néhol még mindig víz borította sömlyéken tömegével nyílik a sárga mocsári gólyahír, lengedeznek a homoki árvalányhajak kalászai, a kisebb buckákon pedig lilán pompáznak a szibériai és a fátyolos nőszirmok.
Ebben az időszakban a Csongrád megyei község, Zákányszék környékén a legérdekesebbek azonban mégis az egymás közelében nyíló, a rendszertanilag az orchideák közé tartozó kosborfélék. E védett növények közül itt a leggyakoribb a mocsári kosbor (Orchis laxiflora), amelyből egymás mellett néhol több tucatnyit is látni. Kúpalakban álló lilásvörös virágzatával különleges látványt nyújt a vitézvirág (Anacamptis pyramidalis), előfordul itt az egyik legkisebb, olykor csak tízcentisre megnövő hazai orchideaféle, a sömörös kosbor (Orchis ustulata) és a nevét a kellemetlen illatanyagokat termelő virágairól kapó poloskaszagú kosbor (Orchis coriophora). Szaporodását tekintve a legérdekesebb itt nyíló kosborféle a pókbangó (Ophrys sphegodes), amelynek vékony zöld száron ülő apró vörösesbarna virágja pókra hasonlít. A hím nyolclábúak megtévesztéséért a növény még a nőstények feromonjához hasonlító illatanyagot is termel, így beporzását a párt kereső pókok végzik.

A túra megtekintéséhez kattintson ide!


Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola elérhetőségei:
6782 Mórahalom IV. kerület 65.
E-mail: erdeiiskola@morahalom.hu
Tel.: +36 (30) 257-7541

Hírek, aktualitások:

 • Hírek:

  • Karbantartási munkálatok és ünnepi nyitva tartás

   Karbantartási munkálatok és ünnepi nyitva tartás

   Április havi tájékoztató karbantartási munkálatokról és ünnepi nyitva tartásról.

  • Ráadás Napok

   Ráadás Napok

   Nem sikerült beváltanod a kedvezményre jogosító fürdőbelépődet, bérletedet? Akkor használd ki a Ráadás Napokat!

További hírek »

Keresés: