Egy kis türelmét kérjük, keressük az Ön számára legjobb ajánlatot.

Kancsal-tó

Fedezze fel a Kancsal tavat és környékét a MÓRA-TÚRA keretében (4A túra: "Nőszirom túra Röszkén") a Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola szervezésében.


A Kancsal-tó a Duna-Tisza-közi Homokhátság DorozsmaMajsai-homokhát nevű kistájának keleti peremén helyezkedik el. Az egykor itt elterülő szikes tó vize, két a déli csúcsánál érintkező szélbarázda (semlyék) mélyedésében gyűlt össze. A délnyugatabbi szélbarázdát Kancsal-toroknak, míg az északkeletebbit Kancsal-tónak hívják. A tómedence a jégkorszak würm időszakában jött létre az északnyugat-délkelet irányú szelek munkája révén. A Kancsal-tó medréből kifújt homok a mélyedés szélén lepelhomok-hátak és garmadabuckák formájában halmozódott fel.

Napjainkban a Kancsal-tó legnagyobb természetes, felszíni sófelhalmozódást jelző élőhelyei a Duna-Tisza közi típusú, szoloncsákos méz. pázsitos szikfokok. Domináns faj a szürkészöld levelú, lenge, fehéres szárú és virágú sziki mézpázsit. Kísérő fajként itt is megjelenik a pozsgás zsázsa, nyár végén, .ősszel pedig a liláskék színű sziki őszirózsa. Természetesebb Duna-Tisza közi homokhátsági típusú szikes rét a Kancsal-torokban található. Ezt a nyáron rókabarmára szineződö tarackos tippan és a kora tavasszal virágzó lappangó sás alkotja. Jellegzetes védett kísérőfajok itt a kisfészkű aszat és a mocsári kosbor. Az állatfajok közül a mezei pacsirtát, a gyurgyalagot, az egerészölyvet és a fürge gyíkot érdemes kiemelni.


A túra megtekintéséhez kattintson ide!

Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola elérhetőségei:
6782 Mórahalom IV. kerület 65.
E-mail: erdeiiskola@morahalom.hu
Tel.: +36 (30) 257-7541

Hírek, aktualitások:

 • Hírek:

  • Karbantartási munkálatok és ünnepi nyitva tartás

   Karbantartási munkálatok és ünnepi nyitva tartás

   Április havi tájékoztató karbantartási munkálatokról és ünnepi nyitva tartásról.

  • Ráadás Napok

   Ráadás Napok

   Nem sikerült beváltanod a kedvezményre jogosító fürdőbelépődet, bérletedet? Akkor használd ki a Ráadás Napokat!

További hírek »

Keresés: